Rijangst
Exacte cijfers ontbreken, maar volgens het platform Rijangst Nederland leiden zo'n één miljoen Nederlanders aan rijangst. Soms is het enkel angst om door een tunnel te rijden, maar een rijangst kan ook al paniek veroorzaken als een kandidaat alleen al aan rijden denkt. Het is van groot belang om hier als rijinstructeur geduldig en kalm mee om te gaan.
Meest voorkomende rijangsten
De volgende situaties leveren het meest rijangst op bij automobilisten:
- In- of uitvoegen op de snelweg, evenals ritsen;
- Drukte in het verkeer (spits);
- Grote, brede rotondes en turborotondes, waarbij men links begint en rechts uitkomt;
- Kruispunten, de angst om het overzicht kwijt te raken;
- Rijden op onbekende wegen of onbekend terrein;
- Wegversmallingen en obstakels;
- Vrachtauto's en dan met name als deze gaan inhalen;
- Verkeersagressie zoals bumperkleven, hardrijders en afsnijden;
- (In)parkeren;
- Rijden door/over tunnels, viaducten en bruggen.
Een rijangst heb je niet tijdens het volgen van rijlessen, dat sluipt er vaak later, na het behalen van het rijbewijs, in. Er zijn zoveel voorbeelden te noemen, vrouwen die bijvoorbeeld een kind hebben gekregen willen vaak niet rijden met de baby, want dan moeten ze en op de baby en op het verkeer letten. Ook mensen die een fout hebben gemaakt in de auto kunnen die ene fout gaan zien als een enorme fout, op die manier groeit een angst."
Veel mensen schijnen zich ook te generen voor een rijangst. "Je loopt niet te koop met je rijangst."
Mensen met rijangst begeleiden is dus een serieuze zaak. We beginnen met een uitgebreid intake gesprek en gaan daarna aan de gang met een stapsgewijze aanpak. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van onze Rijsimulator, wat erg prettig oefenen is voordat we de weg op gaan.